Stora listan om att vara gravid

Vad klurigt det är att sammanfatta allt kring graviditeten! Jag har därför gjort som vi gör i bloggvärlden och satt ihop en ordentlig lista (baserad på en massa andra listor jag hittade) om allt som rör den här vänta barn-grejen. Häng med!

Vilken vecka är du i nu?

Vecka 22 (21+3).

Hur gamla är du och din partner?

Jag är 26 (hinner fylla 27 innan bebis kommer dock), Måns är 28.

Hur länge har ni varit tillsammans?

Två och ett halvt år.

Hur fick du veta att du var gravid?

Jag tog ett test några dagar efter förväntad mens. Min mens är vanligtvis väldigt punktlig och vi försökte ju skaffa barn och hade haft ett missfall innan, så jag gick mest och väntade. Jag har väldigt bra koll på min ägglossning så det har varit ganska enkelt att tajma rätt, men så ska ju den övriga processen funka också.

Hur berättade du för din partner?

Jag gick in i sovrummet och tryckte upp testet i hans nyvakna ansikte. En kissticka, varsågod. Tror inte jag sa något. Vad romantiskt och fint.

Vilken vecka var du i när du fick veta?

Vecka 4. Såattee, lång väntan därifrån. 🙂

Var graviditeten planerad?

Javisst.

Hur lång tid tog det för dig att bli gravid?

Första gången, som slutade i missfall, blev vi gravida på första försöket. Den här gången tog det typ tre månader.

Var du orolig för missfall?

Jo tack!

Vem i er närhet fick veta att ni väntar barn först?

Måns kompis Filip. Han bjöd in till sitt bröllop och vi ville gärna förklara varför i hela friden vi inte kommer dyka upp på hans bröllop i Turkiet i höst. Övriga väntade vi ganska länge med att berätta för. Våra familjer fick veta runt vecka 16-17 och sen började vi berätta för vänner och kollegor också.

Har du några cravings?

Nä, inte direkt. Vecka 6-10, ish, åt jag som ett DJUR. Alltså matlåda nästan varje dag 9.15, trots att jag hade ätit frukost någon dryg timme tidigare.

Jag tycker allt smakar bättre än innan, allt är liksom det godaste jag ätit, men jag har inga ”måste ha”. Har varit lite sugen på lakrits och surt i perioder. De senaste dagarna har jag druckit citron på flaska varje kväll. Så… lite sugen på surt absolut.

I vecka 8 skrek min kropp efter lax och räkor, och jag som inte ätit fisk på nästan sju år… testade att äta lax och räkor. Det var gott! Och kroppen verkade ju behöva det. Sedan dess har det inte blivit mer dock, för nu ropar inte kroppen längre.

Har du några krämpor?

Nej alltså jag har hittills en otroligt enkelt graviditet. Har bara kräkts när jag haft migrän. Jag har foglossning och tendens till halsbränna ibland, men annars inga problem.

Hur mycket har du gått upp hittills?

Ingen aning, vi har ingen våg hemma. Vägde mig senast i vecka 13-14, då hade jag inte gått upp något. Gissar att jag får väga mig nästa gång vi träffar barnmorskan om några veckor.

När kände du bebisens första sparkar?

Vecka 18-19, nånting. Så dumt att jag inte skrivit upp något. Men sedan dess har han stökat runt ordentligt, lilla akrobaten.

Vad är det bästa med att vara gravid?

Att vi ska få en bebis, hallå! Utöver det glömmer jag allt för ofta att vara tacksam för att jag inte har mens. Det är så SKÖNT att inte blöda i tid och otid. Wow.

Och det sämsta?

Att min kropp och mina beslut plötsligt är ämne för allmän diskussion, oavsett sammanhang och sammansättning av människor. Människor måste visst prompt, appropå ingenting, säga ”det syns inte på dig” eller ”du är inte stor”. Vad ska jag göra med den informationen?

Folk verkar också tro att jag är ett barn igen, bara för att jag bär på ett. Så många har börjat prata med mig som att jag inte kan tänka själv. Snart kommer jag kanske snäsa att jag är smartare, snällare och mer ekonomisk än de flesta. He.

Fattar att folk vill väl, men jag är så otroligt ointresserad av andras åsikter just nu.

Blir det en pojke eller flicka?

En pojke! Det fick vi veta ganska tidigt. Vi gjorde KUB-test (kombinerat ultraljud och blodprov för att upptäcka eventuella kromosomavvikelser) i vecka 13 och fick förhöjd risk för Downs syndrom. Får man förhöjd risk erbjuds man att göra ett ytterligare blodprov, ett så kallat NIPT-test där man kan separera bebisens DNA från mammans blod och analysera det. När vi fick svar från NIPT-testet visade det både att antalet kromosomer verkar ”normalt” och att vi väntar en son.

Har ni funderat på namn?

Ja, men också slutat med det för vi kommer inte överens. Vi har några namn som vi gillar, men inget känns tillräckligt bra. Jag vill ha något mer unikt och Måns något mer vanligt. Vi kan inte bestämma vilket efternamn ongen ska ha heller, så det blir Namnlös Namnlös.

Vad saknar du med ditt liv innan graviditeten?

Inget direkt, jag lever i princip likadant förutom att jag äter en massa kosttillskott nu. Dricker obvi inte alkohol längre men det gör jag inte särskilt ofta vanligtvis heller. Däremot kan jag verkligen längta efter att få äta brie, chèvre och min favvo Saint Agur igen. Jo gud vad jag saknar att få äta god ost egentligen.

När är bebisen beräknad att komma?

I början av oktober!

Hur länge ska du vara föräldraledig?

Jag planerar att vara hemma ungefär ett år på heltid, sen får vi se hur vi gör. Jag vill gärna hålla den lilla hemma så länge som möjligt, så vi får försöka pussla lite.

Längtar så efter att få vara hemma!!

10 kommentarer

Lägg till din →

så fint att få ta del av! men det är så märkligt de där hur folk tar sig rättigheter kring gravida, både fråga om man är gravid, när man ska bli gravid och kommentera storlek och röra när man är gravid, helt otroligt egentligen

Jag var också orolig under graviditeten och gick bara upp 9kg, det är ganska otroligt när jag tänker efter då både min mamma och syster gick upp närmare 20kg och det är mer normalt nästan. =D
Mysig tid du har framför dig eller ni har framför er

Hihihi, en bebis där inne! Så himla coolt! Det ska bli roligt att få höra vad han ska kallas, vad det landar i. Namnlös Namnlös
är ju rätt unikt, men inte kanske så vänligt 😉

Vad roligt att läsa igenom!!
Vi har också problem med barnets namn. Vi har två namn, varav ett är mitt förslag och ett är hans. Jag hade gärna sett att vi var lite mer överens, men det var vi inte heller med vår sons namn men vi båda är supernöjda så här i efterhand 😍
Roligt att du också ska få en oktober bebis du också 😃
Hoppas att du inte har något emot att jag gör den här listan på min blogg 🙏🏻

Åhh! Så mysigt att läsa dina generösa och personliga svar på denna lista. Tack för att du delar med dig. Önskar er stort lycka till. <3
Kram

Lämna ett svar