7 filmer att se i höst

Tack snälla för alla tips när jag bad om höstpepp i förra inlägget. Vilka stjärnor ni är! Nu ska jag ta tag i höstplaneringen och göra en massa bra saker för mig själv.

Som tack kommer här tips tillbaka på ett gäng filmer jag sett på sistone som jag tyckt om och som jag tycker att du ska titta på. Hoppas du gillar!

A Royal Affair (2012)

Året är 1766 och den brittiska prinsessan Caroline Mathilde (Alicia Vikander) blir bortgift till den sinnessjuka danska kungen Kristian VII (Mikkel Boe Følsgaard). Så småningom blir hon kär i kungens läkare (Mads Mikkelsen) och tillsammans startar de en revolution.

Den här filmen är SÅ bra och gripande! Fin kostym, fantastiska skådespelarinsatser och ett stycke brutal 1700-talshistoria.

Finns på Netflix.

Annie (1982)

Annie (Aileen Quinn) bor på ett barnhem i 1930-talets USA. Barnhemmet drivs av Miss Hannigan (Carol Burnett), en dam som gillar sprit men hatar barn. En dag får Annie erbjudandet att bo en vecka hos miljardären Mr. Warbucks (Albert Finney) och får allt hon kunnat önska, men Annie är fast besluten om att hitta sina riktiga föräldrar.

Jag vet inte varför jag väntat så länge med att se denna färgsprakande musikal, för det är verkligen en pärla som är oväntat rapp och rolig. Lät mitt eget liv vara en musikal i flera dagar efter att jag såg Annie.

Finns på Netflix.

Bohemian Rhapsody (2018)

Berättelsen om Queen och framför allt sångaren Freddie Mercury (Rami Malek) från starten till Live Aid-framträdandet på Wembley Stadium 1985.

En mäktig film och historia att bli både sorgsen men framför allt otroligt livspepp av. Älskade den djupt!

Finns på Netflix.

Marriage Story (2019)

I filmens första scen berättar Charlie (Adam Driver), hyllad teaterregissör, och Nicole (Scarlett Johansson), skådespelare i Charlies pjäser, varför de älskar varandra så mycket. Sedan följer berättelsen om deras skilsmässa.

Den här filmen är så oerhört sorglig. Som uppbrott är. Den är rå och nära och har ett väldigt starkt manus. Något långsam för min smak, men sevärd.

Finns på Netflix.

Max Manus (2008)

Den sanna historien om Max Manus (Aksel Hennie), en av ledarna av sabotageverksamheten när tyskarna ockuperar Norge under Andra världskriget.

Inte varje dag man ser en norsk film! Otroligt spännande och upplysande film som fick mig att sitta som på nålar under två timmar. Förstår inte hur jag missat denna film? Se den se den se den.

Finns på Netflix.

Utvandrarna och Nybyggarna (1971 och 1972)

Kult! Baserade på Vilhelm Mobergs romaner om Karl Oskar (Max von Sydow) och Kristina (Liv Ullmann) som utvandrar till Amerika på 1850-talet. Räds inte filmernas ålder. Det här är en enormt drabbande historielektion och ett totalt måste att se.

Finns på SVT Play.

Vad har du sett för filmer på sistone? Tipsa gärna om du sett något bra!

7 kommentarer

Lägg till din →

Min favoritspelfilm är Fried Green Tomatoes, och den verkar gå så många förbi. Om den har gått dig förbi så måste jag få tipsa om den. Den är verkligen gripande och vacker, ibland sliter man sitt hår, men man knyter också nävarna och man skriker ”yes we can”…

Lämna ett svar