3 bra ljudböcker: Räkna hjärtslag, Värma händer och Sly

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Storytel.

Sedan några år tillbaka lyssnar jag väldigt mycket på ljudböcker. Jag hade tappat läsningen lite och insåg att det är en perfekt mellanväg för mig att lyssna på berättelserna istället. Visst läser jag fortfarande lite grann, men till 95 procent lyssnar jag. Det är så himla mysigt att få en bra bok uppläst för sig.

Här kommer tre tips på ljudböcker som du borde lyssna på (eller läsa, för all del) i höst!

Räkna hjärtslag och Värma händer av Katarina Widholm

Räkna hjärtslag utspelar sig år 1937 och handlar om 17-åriga Betty Lind som lämnar familjen i Hudiksvall för att bli hembiträde hos familjen Molander på Östermalm i Stockholm. Hon möts av långa arbetsdagar, en synnerligen svår doktorinna och en ny vän i Viola som är hembiträde i grannhuset. Dessutom inleder hon en hemlig kärleksaffär med den äldre universitetslektorn Martin Fischer.

Räkna hjärtslag är den bästa boken jag läst hittills i år. Jag hade så mysigt när jag lyssnade på den, ville aldrig att den skulle ta slut. Jag älskade att höra om vardagslivet på 30-talet. Tempot är rappt, språket tidstypiskt och karaktärerna många men enkla att hålla isär. En alldeles ljuvlig liten tidskapsel helt enkelt.

Och jag behövde förresten inte oroa mig för att boken skulle ta slut, det finns nämligen en uppföljare till Räkna hjärtslag som heter Värma händer. Jag började lyssna på den så fort första boken var slut. Jag vill inte spoila något, vilket är i princip omöjligt att undvika om jag skriver om bok två, men den fortsätter i samma anda som första boken. Sluka båda!

Sly av Sara Strömberg

Sly handlar om den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. När en kvinna blir mördad i Åre får hon i uppdrag att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Snart utspelar sig en klassisk ”jag hade egentligen ett annat uppdrag men lägger näsan i blöt lite väl mycket och är plötsligt själv i fara”.

Det jag gillar med Sly är att jag direkt dras in i handlingen och hela tiden känner ”bara lite till”. Författaren håller mig så snällt i handen genom hela berättelsen, det är som att se en film. Kanske är det också det som gör slutet lite förutsägbart, det är för lätt att genomskåda vilka detaljer som aldrig hade funnits i boken om de inte var viktiga för uppgörelsen. Fast det är väl å andra sidan lite så deckare fungerar…?

På det stora hela tyckte jag mycket om boken och ser fram emot att läsa mer av Sara Strömberg. Hennes andra bok om Vera Bergström släpptes faktiskt alldeles nyligen och jag ska absolut lyssna på den också.

Lyssna på böcker via Storytel

Jag lyssnar på mina ljudböcker via appen Storytel (reklamlänk). För 179 kronor i månaden får du fri tillgång till alla böcker på Storytel (det finns även andra typer av abonnemang beroende på vad som passar dig). Just nu får du 50 procent rabatt de första två månaderna och du kan avsluta din prenumeration när du vill. Du som är student får alltid halva priset. En toppengrej om du precis som jag tycker det är lite enklare att lyssna än att läsa.

Böcker jag läst eller lyssnat på och tipsat om tidigare

Följ mitt bokkonto på Instagram

Gillar du boktips och recensioner får du gärna följa mitt bokkonto på Instagram som heter ellens.bokhylla. Där postar jag löpande recensioner av böckerna jag läser och lyssnar på.

7 kommentarer

Lägg till din →

Låter som trevliga böcker att läsa/lyssna på. Gillar också när man får följa någon från förr i tiden, vare sig det är en påhittad historia eller en verklighetsbaserad bok. 😀

Svar; ja, nu är det nära. Den här veckan kommer vi att ha en bebis i famn. Helt galet! Hoppas att även du kommer att få ut din lillprins inom kort 💕
Kram

Åh, vilka bra tips! Jag lyssnade jättemycket på ljudböcker för ett tag sedan, men sen har jag kommit ur det lite. Läste jättemycket under sommaren och försöker att hålla igång det nu, men det är svårt när jag plöjer kurslitteratur så många timmar per dag, haha. <3

Lämna ett svar