4 ljudböcker jag lyssnat på och vill rekommendera

I våras plöjde jag ljudböcker. Så bra grej när man inte riktigt tar sig tid att läsa. Här är böckerna jag gillade bäst!
 
 
» Störst av allt
av Malin Persson Giolito
Inläsare: Lo Kauppi
 
Här snackar vi uppslukad! ”Störst av allt är en stenhård rättegångsthriller, ett inkännande porträtt av en ung människa och en svidande vidräkning med ett samhälle som obönhörligt håller på att glida isär. Ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.”
 
Helt blown away av hur träffsäkert någon kan skildra dagens unga. Som hon skriver! Tempot, språket. Läs, läs, läs. Eller lyssna då, som jag, för all del. Lo Kauppi läser in boken så bra. En av mina favoritböcker någonsin.
 
 
» Jag heter inte Miriam
av Majgull Axelsson
Inläsare: Katarina Ewerlöf
 
I Ravensbrück tar en romsk kvinna en judinnas identitet, och lever som Miriam både under kriget och resten av sitt liv. ”Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden.”
 
Jag blev HELT golvad av denna bok. Kanske den absolut bästa jag läst (okej, lyssnat på). Har tänkt på denna berättelse flera gånger i veckan sedan i våras. Så välskriven, så engagerande, viktig och smärtsam. Ska ni bara läsa en bok så läs denna.
 
 
 
» Gangsterprinsessan
av Helen Stommel Olsson
Inläsare: Lo Kauppi
 
Baserad på den sanna historien om ”Sara” som under sin karriär var ”en av Sveriges mest hårdföra knarkkurirer och rutinerad människosmugglare runt om i Europa”. Upprörd över att jag inte hade en aning om detta människoliv och öde. Tacksam för att Helen skrivit en så bra bok att jag nu fått ta del av denna helt makalösa och rörande historia. Läs för ökad ödmjukhet till livet och andra människor.
 
 
 
» Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström
av Fatima Bremmer
Inläsare: Marie Richardson
 
En biografi om ”den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet”. Som Sveriges första undersökande reporter arbetade Ester Blenda som piga under falsk identitet, levde med samerna i Lappland, räddade byar från svält under finska inbördeskriget. Jag har lite svårt för biografier, men berättelsen om denna krutkvinna måste man faktiskt höra.
 
 
Samtliga citat är direkt saxade från Storytel.

18 kommentarer

Lägg till din →

JAAAAA på "Störst av allt"! Fick den också som ljudboksupplevelse, hade inte höga förväntningar (hade läst något om huvudpersonens "träffsäkra, kul språk" i ngn recension och liksom fått för mig att det skulle vara lite ungdomligt skoj, så trodde den skulle vara okej men inte mer än så) – blev HELT blown away. så bra och tätt språk, så vackra skildringar, så stilsäkert hela tiden. och inläsningen super. håller helt med dig!

varit så dålig på att läsa / lyssna på böcker på senaste tiden, måste bli bättre på det! Kanske blir något av dessa tips!! 😀

Lämna ett svar