Böckerna jag läste och lyssnade på 2019

Tack världen för ljudböcker. Utan dem hade jag nog bara fått en bokupplevelse i år. Istället blev det 19. Jag tänkte lista dem med en kort kommentar, om du skulle behöva boktips eller så! Vissa böcker jag har nästan helt glömt vad de handlade om, men det säger väl en del om hur spännande jag tyckte de var att läsa… 
 
Livet går så fort. Och så långsamt. 
Martina Haag
 
Om hur det kunde vara att gå på högstadiet på 80-talet och hur högstadietiden formar en som person. Läste denna för att jag tyckte så mycket om Martinas Det är något som inte stämmer. Denna var inte lika känslostark, av förklarliga skäl, men småputtrigt trevlig och lättläst. 
 
 
Låt oss hoppas på det bästa
Carolina Setterwall
 
Carolinas självbiografiska bok om hur hennes sambo dör några månader efter att deras första barn föds. Alldeles strålande rått och nära berättat om livet, döden och ojämlika relationer. En av mina absoluta favoriter i år. Läs! 
 
Ett år av magiskt tänkande
Joan Didion
 
Joans och Johns enda dotter svävar mellan liv och död när John drabbas av en hjärtinfarkt och dör. Boken är Joans försök till att förstå tiden som följde. Har förstått att många gillar denna bok men jag tyckte den var ett sömnpiller. Om man nu får tycka så om en verklig historia. 
 
Bränn alla mina brev
Alex Schulman 
 
Om Alex morföräldrar Karin och Sven Stolpe. Minns denna som absolut bra, men samtidigt har den inte stannat hos mig. Folk (snubbar) ÄLSKAR att tipsa mig om att läsa Alex Schulmans böcker. Hittills är min åsikt att jag läst otroligt många böcker på ish samma tema som haft ett mer tilltalande språk och ett mer medryckande driv. 
 
Haggan
Aase Berg
 
Minns absolut ingenting av den här boken. Oops. 
 
 
Folk med ångest
Fredrik Backman
 
Min första lästa Backman-bok, men som listan snart avslöjar blev det inte den sista. Från Bokus: ”En orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?”
 
Rappt, roligt och rörande. Årets wow! 
 
Pappaklausulen
Jonas Hassen Khemiri
 
”En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. /…/ Om utmaningen i att fortsätta vara familj, trots allt.” 
 
Jonas Hassen Khemiri har skrivit en av mina favoritböcker – Allt jag inte minns. Pappaklausulen är också så intressant skriven om relationer. 
 
 
 
Hålla andan 
Flora Wiström 
 
En av mina favoritbloggares andra roman. Handlar om syskonen Mina, Daria och Sam och hur Daria en dag försvinner. En berättelse om syskonskap, sexualitet och prestationskrav. Gillar verkligen Floras språk och karaktärer, och tycker att hennes författande har utvecklats så mycket sedan debuten Stanna. 
 
Björnstad
Fredrik Backman
 
Backman nummer två. Småstad och hockey. Om familjerelationer och att växa upp. En allvarligare roman än Folk med ångest. Blev inte lika betagen av denna, även om det är en väldigt bra bok. 
 
Stora små lögner
Liane Moriarty
 
Boken bakom serien Big Little Lies. Lite Desperate Housewives. En bok som engagerade mig helt okej, men jag skulle snarare rekommendera att läsa Liane Moriarys Öppnas i händelse av min död som jag tycker har ett mer rappt tempo. 
 
Svindlande höjder
Emily Brontë
 
Jag tänkte att jag borde läsa en klassiker. Insåg att det alltid är en dålig idé. Jag tycker det är SKITTRÅKIGT med klassiker. Snark. 
 
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Johannes Anyuru
 
Den här berättelsen börjar med ett terrordåd i Göteborg. ”Om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.” Augustprisvinnare 2017.
 
Så välskriven och viktig. En bok jag skulle vilja läsa igen för att låta alla nyanser och lager sjunka in. 
 
 
Min mormor hälsar och säger förlåt 
Fredrik Backman
 
Backman nummer tre! Om en helknäpp mormor och hennes udda fågel till barnbarn, och om mormors minst lika helknäppa grannar och deras livsöden. Alla slåss de för rätten att få vara annorlunda. 
 
Fredrik Backman är ju helt sjuk när det kommer till att skapa karaktärer och att snurra in deras livsöden i varandras. Jag är absolut Backman-frälst efter detta år. 
 
Sommarboken
Tove Jansson 
 
Nej men jag somnade ifrån den här ljudboken både en och fyra gånger. Filåt. 
 
Resten av allt är vårt
Emma Hamberg
 
Emma Hamberg! Efter att jag läste den här boken var jag genuint ARG för att jag inte kan flytta in hos Emma och hennes döttrar och leva mitt liv med dem. Så kär blev jag i dem allihopa. Vilken strålande rolig kvinna Emma är. Wow. 
 
Såhär skriver hon om sin bok: 

1. Jag vakar vid min mans sida medan han svävar mellan liv och död. (Check!)

2. Jag får hem min man levande från sjukhuset! Men med komplicerade hjärnskador. (Check!)

3. Vi kämpar för vår kärlek i många år, men till slut går det inte längre. (Check!)

4. Vi skiljer oss, men jag vet att jag aldrig kommer kunna träffa någon annan. För det värsta man kan göra är att lämna en sjuk människa i sticket. (Check!)

5. 1986 är jag i Paris. Där dyker en bedårande yngling upp. Vi hänger bara en dag, men han fyller flera sidor i min tonårsdagbok. Trettio år senare dyker han upp igen. (Check!)

6. Min yngsta dotter fångar hela situationen i en enda mening: ”Alla i den här familjen beter sig som fjortisar, utom jag. Som är fjorton.” (Check!)

7. Förvirringen är total. (Check!)

8. Jag skriver en bok om mig, mina vänner, mina barn, min exman och den där killen som jag mötte i Paris. Det är en berättelse om kärlek. Hur kärlek förändras, tänds, slocknar, slår till med galen kraft och räddar världen. I alla fall min värld. (Check!)

 
 
Jag for ner till bror
Karin Smirnoff
 
”I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Harmynte John har ögon som svarta hål i rymden och äldreomsorgen får en ny medarbetare, Janakippo, som stack sin far med en högaffel. Jag for ner till bror är en svart, rå, våldsam och from berättelse. Det är kärleksfullt, passionerat, varmt och tryggt. Svårast av allt är förlåtelsen.”
 
Vill stämma in i den (vad jag kunnat se) unisona hyllningskören kring denna bok. En otrolig läsupplevelse. 
 
Vi for upp med mor
Karin Smirnoff
 
Fortsättningen på föregående bok. Också väldigt bra, om än inte lika mycket käftsmäll som den första. 
 
 
Mellan oss
Sandra Beijer
 
Om Minna som börjar högstadiet med hopp om att livet ska hända. Beijers bästa hittills. Sen börjar jag väl absolut bli för gammal för att läsa young adult, men ändå.  
 
Testamente 
Nina Wähe
 
Från Norstedts: ”I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen. Ingen blir särskilt glad över att se henne. Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.”
 
En bok som i sitt berättande påminner om Jag for ner till bror-serien. Otroligt medryckande, sorglig och rå berättelse som jag inte tröttnade på en enda minut. 
 
 
Summa summarum: Böckerna som lämnat mest avtryck hos mig i år är Låt oss hoppas på det bästa, Folk med ångest, Resten av allt är vårt, Jag for ner till bror och Testamente. 

5 kommentarer

Lägg till din →

Tack så mycket för dina boktips – uppskattas! Av böckerna du rekommenderar har jag bara läst en; Emma Hambergs senaste. Jag gillade den och håller med om att hon tycks vara en fantastisk kvinna på många sätt!
Må gott. <3
Kram

Lämna ett svar