Jullistan

Favoriten på julbordet?

Grönkålssallad á la Leif Mannerström. Annars är jag inget stort fan av julmat. Kommer göra ägghalvor, vegetariska köttbullar, rödbetssallad och rödbetspaj i år.

Jullåten du spelar mest?

Hela Tommy Körbergs platta Tommys jul är otrolig. Några favoriter är ”Mitt barn, du sover stilla”, ”En praktisk syn på saken”, ”Jag går dit du går” och ”Nu dör en sjöman”. Vill fan gråta bara jag tänker på det. Typiskt mig att till och med julmusiken ska vara melankolisk.

Några bra julfilmer?

Love Actually och Grinchen.

Hur brukar din julafton vara?

När jag var liten åt vi frukost framför julkalendern på tv, åkte till kyrkan för att delta i julspelet och sjunga med kören, åt jullunch med släktingar, såg Kalle och åt julgodis, delade ut paket framför brasan och avslutade med midnattsmässa i kyrkan.

De senaste åren har det varit lite olika, ofta har jag spenderat eftermiddag och kväll hos storasyster med familj. I år kommer Måns och jag börja hitta våra egna traditioner.

Vilken del av Kalle Anka gillar du bäst på julafton?

Tjuren Ferdinand, för det har alltid varit mammas favorit.

Vem firar du jul med?

Måns. Troligtvis åker vi till hans syster en sväng också och säger hej.

Ändå fint att vi sa ”nästa år ska vi fan fira jul i vårt eget hus” förra året, och här är vi nu, med redan pyntad julgran och allt.

Det bästa med julen?

Jag jobbar på att tycka om julen. Eller, det är dubbelt såklart. Jag tycker det är skitmysigt med gran, julmarknader, lussebullar, adventsfirande och allt det där. Men julen är svår också, full av dåliga minnen, andras prestationsångest och min egen skuld för att jag inte förbarmar mig över dem jag borde.

Men det bästa är såklart kärleken som ofta ligger bakom den där stressen, att alla vill göra det fint för varandra.

Faktiskt är ett av mina starkaste julminnen ett år när jag jobbade i matbutik. Folk som handlade varje dag och aldrig sa mer än det de behövde kom plötsligt in med ett lyster, såg mig i ögonen och var så glada och trevliga. Som att de hade ett nytt liv för en dag. Kanske skulle de få besök. Det var fint.

6 kommentarer

Lägg till din →

Tack för att du delar med dig av dig själv i denna lista. <3 Önskar dig, Måns och familjen en riktigt fin jul.

Svar: Tack för kommentaren. Glad att den varma känslan jag upplevde och försökte beskriva spreds vidare till dig. 🙂

Kram

Vilken rolig lista och jag kommer sno den om jag hinner innan julafton! Det måste vara trevligt att fundera på sina julminnen och preferenser. Vår familj har aldrig traditionellt julbord, men vi har ett julbord med traditioner för oss. Så varje år har vi fetaost inbakad i smördeg, sushi och papas arrugadas med mojosås. Jättekonstigt! Men gott 🙂

I år ska jag stå för paj och köttbullar, så jag ska baka en med grönkål, chèvre och valnötter och en med purjolök och ädelost. Och köttbullarna som mamma har önskat ska inte vara julköttbullar, jag funderar på dijonsenap, öl och cornichonger som smaksättning…

Lämna ett svar