Jullistan 2022

Jag har läst många mysiga jullistor på olika bloggar på sistone. Nu vill jag också fylla i en, och har lånat från både Elin Kero och Carolina. Okej, på med julmusiken, nu åker vi.

Vad ser du mest fram emot i jul?

Typ att äta en massa goda grejer och ta det vackert. Och att träffa min familj i mellandagarna! Åh vad jag saknar dem. Här kommer en bild från julafton 2016:

När börjar du pynta?

Helgen första advent. Jag pyntar visserligen inte så mycket, har mest tryckt kryddnejlikor i apelsiner och ställt fram vår adventsljusstake och fyllt den med hasselnötter. Var sugen på att göra apelsingirlanger men det blev inte av. Nästa år!

Hur hittar du julstämningen?

Bakar saffransbullar och julgodis, förbereder italienska vegobullar och rödbetspaj till jullunchen. Det är också en viktig ritual att börja varje decembermorgon med kaffe framför SVT:s julkalender.

Har du loppat något juligt i år?

Ja, vi köpte två adventsljusstakar till våra fönster på Erikshjälpen!

När tar du in granen?

Vi har plastgran och den åkte nog också fram första advent. Man måste ju utnyttja att man har en gran som inte barrar, hallå.

Var står granen hemma hos dig?

Bredvid teven i vardagsrummet, där vår gigantiska monstera vanligtvis står.

Favoritjuldoft?

Gran! Trist när jag har en plastgran…

Bästa julfilmen?

Grinchen och Love Actually.

Har du en julkalender i år?

Jag har en kaffekalender från Kränku för tredje året i rad – en redan helig tradition. Har även Bingolottos skrapkalender som Måns köpte från några gulliga små tjejer som knackade på dörren. Vi vann 200 kronor på första skrapet så nu känns det lite onödigt att fortsätta skrapa.

Kaffekalender.

Vilken jultradition är mest betydelsefull för dig?

Har typ inga traditioner längre, HE. Har dock blivit nostalgisk kring mina barndomsjular sedan Levi kom och saknar framför allt att gå till kyrkan? Det är ju så stämningsfullt. Min mamma jobbade inom kyrkan när jag var liten, och jag sjöng i barn- och ungdomskör där i elva år. Vi startade alltid julaftons morgon med julspel, där mamma agerade berättare och jag genom åren spelade ängel, herde, kung och till sist Maria. Som Maria fick jag sjunga solo och det har visst gjort avtryck – jag försöker ofta söva Levi med ”Nu sover mitt barn”.

Lussekatter eller pepparkakor?

Lussebullar herregud! Det finaste vi har.

Saffransbulle på ett fat

Vad kommer du ha på dig på julafton?

Jag vet inte! Jag har gjort en grej av att ha samma röda klänning varje år (fem år i rad hittills). Men nu när jag ammar känns det opraktiskt. Blir kanske en svart skjorta över amningslinnet bara. Party. 🙂

Du får bara lyssna på två jullåtar under hela julen, vilka två blir det?

Vad hemskt! Jag brukar säga att Tommy Körbergs julskiva Tommys jul är den enda julmusik man behöver, men jag vill förutom ALLA låtar på den plattan även höra Come whatever, come what may med Jonathan Johansson och Molly Sandén samt Koppången med Helen Sjöholm. Gud så fint.

Hur ser den perfekta julaftonen ut enligt dig?

Just nu: Måns och jag vaknar relativt tidigt, tar med Levi ner till soffan och tänder granen. Vi äter risgrynsgröt till frukost och dricker kaffe framför julkalendern. Tar en promenad i skogen och möts av det perfekta vädret – vit knarrande snö på marken och strålande sol på klarblå himmel. Efter den kalla promenaden gör vi oss fina och fixar jullunch. Sedan fortsätter eftermiddagen med fika framför Kalle Anka, julklappsöppning och sällskapsspel. Levi sover som en gud genom varenda en av de vuxnas måltider och sällskapsspel.

Vad föredrar du, en liten jul med de allra närmsta eller en stor jul med massa folk?

En liten jul med de närmsta, obviously. Är noll intresserad av att fira jul med någon som jag inte är hundra bekväm med.

Vad har du önskat dig i julklapp?

Har ju skrivit önskelista på bloggen för tusan!

9 kommentarer

Lägg till din →

Åh vilken bra adventskalender du har och din gran ser iallafall äkta ut trots att den är i plast. Min är jätteful och plockar inte fram den i år. Kramis <3

Jag läste det här i efterskott, men myyyyyste av den ändå! Jag klarade inte julen i år, krashade strax innan och jag sörjer det men känner samtidigt att det hade varit värre att knogjärna mig igenom det 🙂 Det ska bli kul med nyårsafton istället. Jag har köpt en ny personlig almanacka, det tycker jag är roligt vanligtvis 😀

Vi hade ett jättelitet julfirande i år, litet men supermysigt 🙂 God fortsättning till er! 🙂

Jag önskar mig att få se våren i Paris!

Lämna ett svar