Storm ute, storm inne

 

Klockan ringer. Jag ser fram emot att träffa mina vänner men det tjocka täcket av ångest håller mig kvar i sängen. Tung, tung ligger jag där. Kan jag ställa in med så kort varsel? Vägrar dra upp rullgardinerna, släppa in ljuset. Vill bara blunda tills allt går över.

 
Det knackar på dörren. Två, tre, fyra klädda i fluffiga pannband och färgglada jackor trillar in med sömndruckna ögon. Vi packar ner kaffetermos, ostmackor och kakor i en sliten picknickkorg. Går på led ut i skogen, slår oss ner på en höjd där vildsvinen ännu inte bökat upp jorden. Vi pratar ikapp om studentliv, relationer och personer. Jag lutar mig bakåt i ena vännens famn, ser hur Urd sveper tag om trädtopparna samtidigt som jag med hetsig röst berättar vad jag tänker och känner. Låter jag dem andra prata alls? Jag hoppas det. När jag blir alldeles för kissnödig packar vi ihop och travar hem igen. Trots att jag alltid bott i skogen har jag aldrig lärt mig konsten att kissa utomhus. Vi kramas hej då och jag är varm inombords efter vår stormiga decemberpicknick.
 
På kvällen hatar jag att vara hemhemma igen. Jag är arg och besviken. Vill rensa bort nästan alla från mina sociala medier, orkar inte med fler intryck. Är alldeles matt. Jag ringer min syster, försöker peppa henne. Är själv alldeles gråtfärdig. Vägrar ta andras skit för det är deras fel att saker blivit som de blivit. Delvis. Så jävla jävla arg är jag på så många människor. Vill fly bort från allt. Ger ångestdämpande en chans. Kan så småningom sluta gråta och andas lugnare. Mamma torkar bort tårarna från kinderna och stryker mig över håret. Jag somnar med henne bredvid mig.

1 kommentar

Lägg till din →

Ellen, jag läser samtliga inlägg och upplever en stor sorg – å dina vägnar. Jag kan förstå att det känns tungt, trots att jag egentligen inte vet allt som har hänt. Du beskriver det bra.

Det känns skönt att veta att du har vänner som håller om, som tröstar, som lyssnar, som finns där. Hade jag kunnat göra det samma hade du alltid varit välkommen hem till mig på en kopp te.

Jag hoppas att det nya året bjuder på glädje och värme och att det som varit tungt under året som ligger bakom oss blir lättare att bära. Ta vara på dig och fortsätt att vara den kämpe som du är. Jag beundrar dig.

Svar: Ja, pepparkakor och lingon är en bra kombination. Jag hoppas att lingon, citrus och maräng också är en ljuvlig blandning då det är denna som bjuds på under nyårsmiddagen här hemma.

Många kramar

Lämna ett svar